Wednesday, May 12, 2010

WHAT's IN a FOOD?




One of the usual questions that I get from patients is that regarding food.


" doktor rekomen makan apa ye untuk nak tambahkan..." goes one of my patient

The thing is I dont think we are well equipped with knowledge in detail with regards of food and their contents.What we can say is generally this kind food contains certain vitamins, minerals and such..


One of the book that I had come across is written a professor Dr. Ong Hean Chooi -from UKM, entitled :Tumbuhan Liar (khasiat ubatan & kegunaan Lain). or the english version: Vegetables for Health and Healing


I would like to share an excerpt from this book , in which I think it is superb and very well researched.


TONGKAT ALI

Nama vernakular; tongkat ali, pasak bumi, penawar pahit, bidara pahit

* tongkat ali juga merujuk spesies lain tetapi dalam buku inilah yang paling banyak diberi publisiti dan paling kerap dikaitkan dengan nama ini. Nama tongkat ali juga sinonim dengan tumbuhan rancang tembaga dan ubi jaga dalam buku ini.


Nama botani: Eurycoma Longifolia Jack

* Eurycoma apiculata Benn. ialah spesies tongkat ali yang terdapat di tanah tinggi Banjaran Titiwangsa. Walaupun taburannya kurang luas berbancing Eurycoma longifolia Jack namun cara penggunaannya sama.


Kandungan:

Seluruh bahagian - alkaloid, benzokuinon, kampesterol, kuasinoid, saponin,sterol, sitosterol, stigmasterol, terpenoid. Antara bahan kimia yang banyak terkandung dalam tongkat ali ialah dihidroeurikomalakton, dihidroklaineano, dihidroeurikomanol, dihidroeurikomanon, dihidronilotisin, .. ( and a lot of other chemical...)


Khasiat:

Akar: direbus atau dibancuh sebagai teh herba lalu diminum untuk merawat batuk yang berpanjangan, bengkak kelenjar, busung, cirit, demam kuning, demam panas, gusi berdarah, ketagihan arak, sakit didalam tulang, sampu, dan sebagai penawar racun, tonik untuk ibu selepas bersalin dan tonik tenaga batin untuk lelaki

Buah: air rebusannya diminum untuk merawat disenteri

Daun: air rebusannya digunakan untuk mencuci kulit yang gatal

POkok: kulitnya direbus atau dibancuh sebagai teh herba dan diminum untuk mengatasi masalah cacing dalam perut dan usus, sakit tulang..

These are only excerpts...for each entry, it also includes the morph0logy and where to find the plants and how it is planted.

0 comments:

Post a Comment